3M najbardziej pożądanym pracodawcą roku

Antal International opublikował wyniki czwartej edycji rankingu Najbardziej Pożądany Pracodawca Roku przeprowadzonego pod patronatem Business Centre Club. Ranking wyłonił najlepszych pracodawców w opinii specjalistów i menadżerów reprezentujących 9 różnych dyscyplin. W branży produkcji przemysłowej na pierwszej pozycji znalazła się firma 3M.

Z raportu wynika, że ponad 41 proc. respondentów jako podstawowe źródło wiedzy o pożądanym pracodawcy wskazało znajomych pracujących w danej firmie. Nieco mniej ankietowanych poszukuje opinii o firmie w Internecie i przegląda publikacje w mediach (odpowiednio 37 proc. i 35 proc.). Zaś jedynie 8 proc. wskazało najbardziej konwencjonalne metody zdobywania wiedzy, takie jak targi pracy. 12% uważa swoją obecną firmę za najbardziej pożądanego pracodawcę. Uczestnicy badania zostali poproszeni również o podanie trzech najsilniejszych stron firm wskazanych jako preferowane miejsca pracy. Najlepsi pracodawcy przodują przede wszystkim w budowaniu wielkości i prestiżu firmy (42 proc.), wysokości oferowanego wynagrodzenia (37 proc.) oraz gwarancji stabilnego zatrudnienia (35 proc.). Co trzeci z ankietowanych wskazał styl zarządzania i kulturę organizacyjną firmy oraz jej innowacyjność.

3M najbardziej pożądanym pracodawcą roku

Specjaliści i menadżerowie z branży przemysłowej wybrali firmę 3M jako tę, w której pracę chcieliby podjąć. Polska filia amerykańskiego giganta od innowacji ma w Polsce 4 ośrodki produkcyjne (największe mieszą się w Wrocławiu) i zatrudnia ponad 1800 pracowników. Dotychczasowe inwestycje 3M w Polsce wyniosły ponad 350 mln USD, ale firma nie przestaje się rozwijać. Niedawno otworzono w Wrocławiu nowoczesne 3M Customer Technical Center, które inspiruje i pobudza wyobraźnię zwiedzających prezentując na czym polega innowacyjna kultura 3M. Interaktywne eksponaty wprowadzają zwiedzających w świat innowacji 3M. W CTC można się przekonać, że wiele spośród przedmiotów codziennego użytku, które ułatwiają życie zawdzięczamy pracy inżynierów zatrudnionych w 3M. Firma rocznie rejestruje ponad 500 patentów. Na popularność firmy 3M wśród specjalistów i managerów ma wpływ filozofia koncernu, która polega na inwestowaniu w innowacyjność, stwarzaniu wyjątkowych warunków do pracy nad nowymi technologiami, wspieraniu pracowników w rozwijaniu ich własnych pomysłów. Koncern przeznacza rokrocznie około miliard USD na badania i rozwój nowych technologii, a każdy pracownik może przeznaczyć 15 proc. czasu swojej pracy na rozwijanie własnych projektów, które nie są związane z bieżącymi badaniami.

W zeszłorocznej edycji rankingu Antal International firma 3M Poland zajęła drugie miejsce, w tym roku została liderem swojej kategorii. Wybór respondentów komentuje dr Piotr Skaldawski, dyrektor ds. personalnych 3M Polsce:

- Naszym pracownikom gwarantujemy rozbudowany system szkoleń, stwarzamy możliwość do ciągłego doskonalenia kompetencji i dajemy swobodę w realizowaniu własnych pomysłów. Staramy się wyzwalać i rozbudzać potencjał przywódczy naszych pracowników bez względu na zajmowane stanowisko – bo w 3M to właśnie pracownicy są najważniejszym kapitałem.