POL – „zielona” sieć nowej generacji

Sieci Ethernet i miedziane okablowanie strukturalne są coraz mniej funkcjonalne i ekonomiczne. Współczesne potrzeby użytkowników sieci LAN wymuszają nowe spojrzenie na jej architekturę – od okablowania, aż po urządzenia aktywne. Alternatywą dla tradycyjnych rozwiązań jest innowacyjna Pasywna Sieć (POL) z okablowaniem strukturalnym 3M.

Szybki wzrost oczekiwań w zakresie przepustowości sieci oraz powszechna już równoczesna transmisja danych, głosu i video postawiły nowe wyzwania w zakresie infrastruktury LAN. Aż 25% ruchu sieciowego zawiera strumieniowane video, a rozwój wirtualizacji (chmury publiczne i prywatne) dodatkowo zwiększa ruch sieciowy niezbędny do przekazywania danych. Technologia Ethernet, która używana jest już od ponad 30 lat ujawnia wiele słabości w tych okolicznościach, a koszty modernizacji okablowania miedzianego stają się coraz wyższe. Wzrost udziału pasmożernych usług powoduje, że ciągłe unowocześnianie klasycznej sieci jest nie tylko kosztowne, ale również niepraktyczne ponieważ przynosi krótkotrwały efekt.

Właściciele i użytkownicy nowych obiektów oraz tych wymagających poważnych modernizacji mają dziś szansę na wprowadzenie znacznych oszczędności, a przede wszystkim podniesienie wydajności i funkcjonalności swojej sieci.

POL to skrót od Passive Optical LAN, systemu okablowania opartego o światłowody doprowadzone bezpośrednio do stanowisk pracy. To pasywne rozwiązanie nie wymaga dodatkowego zasilania, chłodzenia czy ogrzewania – od serwerowni, gdzie znajduje się przełącznik agregujący aż po biurka z terminalem ONT wszystkie usługi sieciowe docierają dzięki sieci światłowodów łączonych rozgałęźnikami (splitterami).
POL to nie tylko mniejsza liczba urządzeń i brak systemów HCAC, ale również co za tym idzie niższe koszty administrowania, mniejsze zużycie energii i oszczędność OpEx.
Kompletny system okablowania zoptymalizowanego dla POL dostarczany jest przez 3M, firmę z ponad 50 – letnim doświadczeniem w tworzeniu rozwiązań dla telekomunikacji. Najlepsze parametry i niezawodność produktów potwierdza gwarancja na 25 lat. Złącza z niewielką liczbą elementów są łatwe w montażu, co pozytywnie wpływa na koszt eksploatacji (TCO). Zaprojektowane dla dużych i niewielkich instalacji mogą sprostać wymaganiom każdego obiektu. Również systemy do szaf typu Rack oraz rozwiązania do montażu naściennego spełniają indywidualne oczekiwania bowiem mogą być wykonane z metalu lub tworzyw sztucznych.

Okablowanie strukturalne 3M dla POL to:

70% niższy CapEx - Tradycyjna sieć LAN Ethernet składa się zazwyczaj z przełącznika szkieletowego (Core), przełączników dystrybucyjnych oraz przełączników kondygnacyjnych itp. Ponieważ pojedyncze włókno światłowodowe pozwala dla POL osiągnąć 20 km zasięgu LAN, a rozwiązanie eliminuje całą elektronikę od serwerowni, aż do biurka, w rezultacie uzyskuje się oszczędności na przełącznikach oraz urządzeniach towarzyszących (UPS, HVAC).

80% redukcji Opex – Eliminując przełączniki warstwy transportowej w tradycyjnej sieci, można zredukować tysiące kilowatogodzin energii zużywanej przez systemy chłodzenia i zasalania. Sieć oparta o POL może pracować zużywając 20% energii potrzebnej dla Enthernet LAN.

90% oszczędności miejsca – W biurowcu, w którym pracuje 2000 osób tradycyjna sieć wymagałaby 18 szaf teletechnicznych 42U, czyli niemal 800 jednostek RU. POL, jako alternatywa, może obsłużyć jednym przełącznikiem ponad 7000 portów GbE zajmując mniej niż 20U. Rezygnacja z niepotrzebnych szaf, to mniej prac administracyjnych i konserwacyjnych, a więcej miejsca.