Lizbona na żółtych karteczkach Post-it ® – wystawa João Santa-Rita we Wrocławiu

3M w Polsce zaprasza na wystawę rysunków portugalskiego architekta João Santa-Rita pt. „Post Pombalino it”. Już od 25 czerwca w Muzeum Architektury we Wrocławiu można zobaczyć kilkaset szkiców Lizbony wykonanych na samoprzylepnych karteczkach Post-it ®, wynalezionych i produkowanych do dziś przez firmę 3M.

Po samoprzylepne karteczki Post-i t® od 3M, wykorzystywane głównie do codziennych notatek, często sięgają również artyści tworząc swoje prace. Obrazy tworzone z różnokolorowych karteczek zdobiły już szklane ściany biurowców w Berlinie, czy Paryżu (np. w formie podobizny Steva Jobsa), a ich kreatywne wykorzystanie pokazywano w wielu galeriach i na pokazach mody. Teraz sięgnął po nie uznany architekt z Lizbony, João Santa - Rita.
Artysta inspirację do swoich prac znalazł w historii trzęsienia ziemi, które nawiedziło jego rodzinne miasto w 1755 roku. Kataklizm pochłonął wiele ofiar i zniszczył około 85% zabudowy, czym na zawsze zmienił oblicze stolicy Portugalii. Biorąc pod uwagę współczesny układ urbanistyczny i efekty osiemnastowiecznej odbudowy miasta, artysta wykonał kilkaset impresji, które pokazują alternatywne rozwiązania budowlane i przestrzenne Lizbony. Rysunki zostały wykonane nieprzypadkowo na karteczkach Post-it ®. To właśnie one podkreślają impresyjny i ulotny charakter architektonicznych notatek .

- Kolekcja rysunków prezentowanych na wystawie, których znakomita większość została naszkicowana na karteczkach Post-it ® stanowi także hołd dla estetycznego bogactwa Lizbony i tych przestrzeni miasta, które jeszcze nie zostały zaprojektowane. Są to małe rysunki dla wielkiego miasta – mówi João Santa-Rita.

Wizje Lizbony według João Santa-Rita będzie można oglądać przez całe wakacje, aż do 8 września br. Wystawa została zorganizowana przez Muzeum Architektury we Wrocławiu we współpracy z Santa-Rita Arquitectos i Grupą Platforma, z którą autor współpracuje już od 2007 r. Patronem Honorowym wystawy jest Ambasad Portugalii w Warszawie. Patronat nad wydarzeniem objęła również Polsko-Portugalska Izba Handlowa, Izba Architektów Rzeczypospolitej Polskiej, Wrocław 2016 Europejska Stolica Kultury i Stowarzyszenie Architektów Polskich SARP Oddział we Wrocławiu. Wystawę wspiera firma 3M w Polsce – producent karteczek Post-it ®.
Coraz częściej komunikujemy się dzięki nowym technologiom, jednak samoprzylepna karteczka Post-it ® wciąż jest skutecznym środkiem porozumiewania się i nawiązywania kontaktów. A jak się okazuje również świetnym nośnikiem artystycznych przekazów.

Lizbona na żółtych karteczkach Post-it ® – wystawa João Santa-Rita we Wrocławiu