Nowa fabryka 3M we Wrocławiu

09.11.2010

Ruszy budowa nowej fabryki 3M we Wrocławiu. Kamień węgielny pod jej budowę wspólnie z Tonym Stokes – Wiceprezydentem 3M Company Sektora Motoryzacyjnego 3M wmurowali przedstawiciele władz miasta oraz Wałbrzyskiej Strefy Ekonomicznej. Koncern zainwestuje w ten projekt ponad 60 mln PLN.

Jest to kolejna inwestycja 3M w Polsce, będąca element strategii budowania Europejskiego Centrum Produkcyjnego przy ul. Kowalskiej. Projekt potrwa do czerwca przyszłego roku i będzie podzielony na kilka faz. Obecnie trwają prace związane z powstaniem hali produkcyjnej, zakupem i instalacją sprzętu produkcyjnego oraz szkoleniem pracowników. Do końca 2012 zatrudnienie ma tu znaleźć kolejne 50 osób. W zakładzie 3M Wrocław przy ul. Kowalskiej pracuje w tej chwili ponad 400 pracowników.

„3M dotrzymuje zobowiązań, za inwestycjami idą miejsca pracy i nowe technologie. Tym samym firma włącza Wrocław w globalny obrót gospodarczy. Jesteśmy dumni z obecności koncernu 3M w naszym mieście” – powiedział Adam Grehl, Wiceprezydent Wrocławia.

“Nowe zakłady na potrzeby przemysłu motoryzacyjnego - to jedna z głównych inwestycji korporacji 3M w Europie. W Polsce rozpocznie się kolejna, nowoczesna produkcja z wykorzystaniem innowacyjnej technologii. Jestem dumy, iż mogę tutaj być z Państwem i reprezentować sektor Motoryzacyjny 3M” – powiedział Tony Stokes.

Nowa fabryka 3M we Wrocławiu Nowa fabryka 3M we Wrocławiu Nowa fabryka 3M we Wrocławiu

Zakład będzie produkował elementy stosowane do konstrukcji katalizatorów ceramicznych i ceramicznych filtrów diesla w samochodach osobowych, ciężarówkach i autobusach. Katalizatory i filtry diesla muszą spełniać restrykcyjne wymogi norm poziomu emisji spalin obowiązujących w Unii Europejskiej.

Technologia jest innowacyjna dla tego segmentu przemysłu. Jest strzeżona patentami technologicznymi i polega na formowaniu materiału w procesie suchym, w oparciu o użycie włókien, głównie ceramicznych i szklanych. Nowa technologia, w porównaniu do obecnie stosowanych na świecie, jest przyjazna dla środowiska i charakteryzuje się zmniejszonym zużyciem energii i wody. Opracowanie i testy trwały kilka lat i prowadzone były w laboratoriach 3M w Europie przy współudziale zespołu polskiego.

Nowa fabryka 3M we Wrocławiu Nowa fabryka 3M we Wrocławiu
 Automotive Factory in Wrocław